LITT OM DRØMMEFANGEREN

 DRØMMEFANGER

Drømmefangere ble laget for å la gode drømmer slippe inn, og de vonde drømmene ble sittende igjen i drømmefangeren. Når morningen kom, tok sollyset seg av de vonde drømmene og de forsvant.

Fjærene som er festet i tråder under drømmefangeren er med på å hjelpe de gode drømmene til å nå den sovende personen..
Drømmefangere ble laget i utgangspunktet hos indiandere for å hjelpe små barn fra å ikke ha mareritt og vonde drømmer.

                        Utforming av DRØMMEFANGEREN

 Tradisjonen så satte man en fjær i midten av drømmefangeren. Fjæren står for luft eller pust. Det er nødvendig for alt liv. Et barn som så luften leke med fjæren ble på en og samme tid underholdt, og barnet lærte også samtidig hvor viktig det var med luft.

Lærdom kommer fra disse fjærene, visdom fra uglefjærene -kvinnelig og ørnefjær bringer mot mannlig.

Smykkestenene som brukes i de fleste av dagens drømmefangere, er ikke noe som ble gjort opprinnelig av indianerne, så dette er nytt. I dag er det ikke lov å bruke fjær fra de hellige dyrene, så de er vernet. Derfor brukes nå fire smykkestener for å representere de fire rettningene, og de vestlige stenene har vi nå tatt til oss.

 Drømmefangere som ble laget av tre og snører var for barn, og de var ikke ment å vare. Treet ville tilslutt tørke ut og spennet i snørene ville få drømmefangeren til å knekke sammen. Det var meningen og viste at ungdommstiden ikke varer. Det er en tid for alt.....

Til de voksne bør det brukes en drømmefanger som er vevd av fiber, som gjennspeiler de voksne drømmene. De vevde drømmefangere til voksne skal helst ikke ha fjær slik som de som blir laget til barna.Tradisjonelt så har drømmefangerene i Canada og Nordøst amerika vært dråpeformet. I dag blir det mest laget de i rund form og helst med fjær..

Drømmefangerenes historie har nesten gått tapt i tumultene rundt den kulturelle blandingen som skjedde etter den europeiske invasjonen. Takket være den iherdige innsatsen til Frances Densmore mot slutten av 1800 tallet, er nå bakgrunnen til drømmefangeren kjent. Hun satte seg skikkelig inni og gjorde et nøye og dyptgående studie av mange indianske kulturer.  Ojibwe indianerne "Chippewa" i Nord Dakota, Minnesota, Wisconsin, Michigan og Ontario  i Canada.

I boken Chippewa Customs som ble gitt ut av Minesota Historical Society Press "St. Paul" i 1929 og gjenopptrykt i 1979, kan en finne en enkelt beskrivelse.

 Drømmefangeren beskrev hun som en gjenstand som lignet ett edderkoppnett som vanligvis hang over et barns vugge.

Hun sa: ”De fanger og holder på alt ondt, akkurat som et edderkoppnett fanger alt som kommer i nærheten av det”. Drømmefangerne er av treringer på 3 ½ tommer i diameter, og vevd med et nett av brennesle som var farget rødt med saft fra blodrot eller bark fra ville plommetrær.

En tradisjonell drømmefanger kan sees på Mille Lacs Indian Museom i Mille Lacs reservatet i Minnesota.

Ojibwe indianerene var lenge de eneste som laget drømmefangere. Hver enkelt i stammen laget sine ”egne” håndverk. Drømmefangern ble veldig populære på midten av 70-tallet og flere stammer begynnte å lage sine egne. De visste ikke hvordan den skulle lages og de fleste ville ikke ta seg bryet med å lage nettet på den opprinnelige måten og de begynnte å bruke metallringer som de brukte lær eller stoff på, i steden for den opprinnelige treringen.Tradisjonen ble ikke lenger holdt.    I dag er heldigvis den tradisjonentid gitt tilbake til folket.   Hver enkelt stamme har sine egne tradisjoner og fortelleringer. Å bringe dette videre med historiefortellinger har ikke vært lett når kulturen har blitt sterkt presset utenfra, hvor stammespråket er glemt .Nå finner man historier om drømmefangere fra mange forskjellige indianske kulturer.  Det er nesten umulig eller fryktelig vanskelig  å få tak i den ekte drømmefangeren. Det har vært mange år med blandingsekteskap med ikke-indianere og desverre tapet av historiefortellingene av de tradisjonstro eldre.  Utfra kunnskapen fra de de eldste har man funnet ut om hvordan den tradisjonelle drømmefangeren ble laget. De indianerne som har ønsket å lære den gamle kunsten i deres kultur, har heldigvis flere og flere lærte seg å veve de gamle og opprinnelige drømmefangerne.                                                                             I 1996 ble det holdt kurs hvor Ojibwe indianerne i Rediscovery Center i White Earth reservatet og de lærte å veve deres tradisjonelle drømmefanger. Drømmefangerene og forklaringen på hvordan de er laget, er nå tilgjenngelig i mange butikker over hele verden . De er også å  i Museum of Ojibwe Culture i St. Ignace "Michigan".

 

 SMUDGING

Smudging har blitt brukt av mange folkeslag i renselsesseremonier fra gammelt av, som før-kristne paganister og som katolikker og østlig ortedokse kirker både blant Hinduer og Buddhister og av Cherokee og Lakota. I dag blir det som oftes kalt for røkelse "incense"  og lages av forskjellige planter deler. Indianerne brukte sine lokale planter eller byttet til seg eksotiske planter fra stammer i andre områder. Noen planter som  ble brukt er: tobakk, sweetgrass, calamus, red willow bark, red osier dogwood, cedar needles og salvie. Plantene tørkes og bindes i bunter med bomullstråd eller andre trådtyper som har naturlige plantefibre. Buntene surres så tykke at de kan holdes i hånden. Bruke tråd med fire farger for å hedre de fire retningene: Rød for øst, gul for sør, svart for vest og hvit for nord. En kan  også knuse eller kutte plantene opp, og legges i en boks for at de skal holde på aromaen sin og som gir en karakteristiske lukt. Bruk en bolle eller skål av et naturlig materiale for å ha røkelsen i når den brenner. Noen bruker store skjell, men noen mener at skjell har vannenergi som har innvirkning på ildenergien. Anndre bruker kjeramikk eller steinboller/skåler. Du trenger også noe for å tilføre luft, slik at røkelsen fortsetter å brenne. I noen tradisjoner mener at det er respektløst å blåse på røkelsen med sin egen pust. Du kan bruke hånden til å vifte luft med, men en fjær, fjærvifte eller vinge er mye mer effektiv og lettest.Tenn på røkelsen med ei fyrstikker eller en lighter.

Denne seremonien kan du bruke til å rense mennesker, steder og gjennstander. Røkelse tilfører en bevissthet for det hellige og skal utføres med respekt og forsiktighet. Etter hvert som du tilsetter røkelsen i bollen, så utbring en takk til bestemødrene og bestefedrene for alle de fire rettningenen. Rekkefølgen kan variere fra sted til sted. Noen steder starter de i øst, andre fra nord eller øst. Start alltid med solen og følg solas bane : slik  " Øst, sør, vest, nord ". Så videre til moder jord "ned ",Så- far sol "opp" og så tilslutt "det store mysteriet" som finnes i alt. Det som har kommet til i ditt hjerte underveis.

Drømmefangere lages i dag av flere Indianske kunstnere fra mange nasjoner. Noen mener de kommer fra Lakota, Nakota og Dakota indianerene "Sioux". Det finnes også mange historier og legender om edderkopper og nett, men det er fra Ojibwe "Chippewa" indianerene drømmefangeren stammer fra. De har gamle historier om hvordan drømmefangeren ble til, hvordan den skal lages og hva den skal brukes til.🙂

 

 

HVORDAN LAGE EN DRØMMEFANGER

Drømmefangeren ble orginalt laget fra en gren med senetråd som nett. Den henges  i nærheten av soveområdet i teltet slik at den kan filtrere ut de onde drømmene. De gode drømmene slapp igjennom hullet i midten og gled ned fjæren til drømmeren. De onde drømmene blir fanget i nettet slik edderkoppnettet fanger alt det kommer i kontakt med.Det første sollyset om morgenen smeltet de bort.

LAG DIN EGEN DRØMMEFANGER

 Du trenger:

1. En ring med 12-13 cm i diameter                                                   2. Ca 4meter skinn i ca 0,5 cm bredde

 3. Ca.3 meter imitert senetråd .Vokset nylon, fåes i hobby og  skinnvareforretninger

4. Glassperler eller halvedelstener med hull.

5.  Fjær

6. Saks og lim

7. Klesklype eller hårklemme..lus

 

En annen måte å gjøre det på er å bruke en ca 1 centimeter tykk gren med 1 meters lengde og binde endene sammen til en ring.     Så lager du nettet på samme måte.

Det finnes mange måter å lage drømmefangere på så bare vær kreativ. Når du har laget drømmefangeren husk å innvie den. Dette gjøres ved å blåse liv i den 4 ganger. Se forklaringen over...

 

 

 

1. Kutt 2, 5 meter av det semskede skinnet og lim den ene enden til ringen. Legg skinnet rundt og rundt ringen til du kommer til startpunktet igjen. Vær forsiktig så du ikke vrir skinnet. Lim enden til ringen og hold det på plass med en kleshenger til den tørker.

2. For å lage nettet, knytt enden av senetråden til ringen og legg den ni ganger rundt ringen. Avstanden bør være ca 2 til 2,5 cm . La den siste knuten være litt nærmere den første knuten, hvis ikke vil det bli ujevnt

 

 

3. Begynn den neste raden av nettet i midten av løkkene som du allerede har laget. Fortsett å veve til du har ett lite hull igjen i midten. Knyt en dobbel knute på tråden og legg litt lim på knuten. Kutt av den tråden du har igjen når limet har tørket.

4. For å lage løkken du kan henge drømmefangeren i, bruk 30 cm av skinnet legg den i to og knyt en knute i den åpne enden. Fest denne på måten som blir vist i figur 6 og stram til.

5. Bruk de gjenværende skinnsnorene til å henge fjær fra slik at fjærene i midten henger litt lengere ned en de andre. Bruk perler på snorene. Man kan også bruke halvedelsten med hull i veven for å symbolisere Edderkoppkvinnen.